IRC på Android

Satt och fixade alla trasiga länkar till bilder som finns på bloggen och snubblade då över detta gamla inlägg. Med anledning till det så kände jag att det kanske var lämpligt med en uppdatering på hur jag kör IRC på min nuvarande Android telefon.

Precis som tidigare så använder jag mig av en kombination av ZNC och olika klienter. På min iOS enhet (iPad2) kör jag fortfarande Colloquy.

På Android kör jag klienten TapChat tillsammans med en tillhörande servermjukvara som ger en Push Notifications – dvs klienten behöver inte vara igång på telefonen för att folk ska kunna notifiera mig med en highlight eller PM. Servermjukvaran ansluter i sin tur mot min ZNC bouncer därav kan jag dela IRC-session mellan alla mina enheter samtidigt. Får även de senaste raderna chatt som hänt innan jag startade klienten.
tapchat_notificationtapchat_channellist

På OS X kör jag klienten Textual och på Windows snurrar som alltid underbara mIRC.

Spotify tappade…

just mig som Premium-användare. Det är inte OK för fem öre att de nu börjat kräva att man har ett Facebook-konto för att man ska kunna registrera en ny användare, därför får nu en annan musiktjänst – läs WiMP mina 99kr/mån.

Det må inte påverka mig som redan har ett Spotify konto alls det är dock inte det som är problemet, jag har ett facebook-konto. Jag tänker på dem som av olika anledningar inte vill ha ett sånt konto, ska man då tvingas skaffa det för att man vill använda Spotify?…

Det lilla jag har hunnit testa WiMP så har det varit en positiv upplevelse, får se om jag i slutändan får komma tillbaka-krälandes till Spotify ändå, förhoppningsvis inte…

CrashPlan

Är ni lika slarviga med backupen hemma som jag har varit så kan jag varmt rekommendera programmet CrashPlan. Bra pris (gratis), trevligt gränsnitt, fungerar till Mac, Linux och Windows. Man kan köra backup till kompisar som också kör CrashPlan om man känner för det.

Får se hur mycket utrymme backuperna mina käkat upp om ett halvår!

iPhone app tips

Häromdagen satt jag och kollade på gamla apps jag köpt och en av dem var Spend – Budgeting, då jag inte riktigt gillade det programmet så har det aldrig blivit att jag börjat använda det. Ville dock gärna ha ett program på telefon för att få koll vart pengarna går. Snabb sökning på App store på ordet ”Budget” tog hem första träffen med det passande namnet Budget, efter en del trixande så tycker jag programmet fungerar nästan precis som jag vill att det ska. Hade gärna sett lite bättre exporteringsfunktioner annars finns det inte mycket att klaga på.

Har någon tips på ett bättre alternativ så hojta till!

IRC på iPhone reloaded

Som den irc-junkie man är så behöver man ju självklart ha en IRC klient på sin telefon, har tidigare testat appen IRChon vilket inte var någon höjdare. Visst den är gratis och den fungerar, problemet med den är att den är reklamfinansierad så man har en reklamruta som tar upp viktigt utrymme. Sen finns det ju heller inga möjligheter att ha igång flera program samtidigt dvs ringer det så stängs programmet ner och man kopplas ner från irc.

Igår satt jag och kollade runt i App Store och snubblade då över Colloquy appen, det var en funktion där som verkligen fångade mitt intresse: Push Bouncer. Det innebär att man kan sätta upp en tjänst på sin dator som håller ens IRC-klient online dygnet runt. Så när du startar Colloquy på telefonen så ser man den senaste tidens aktivitet i kanalen, vilket då innebär att man inte behöver ha igång programmet hela tiden för att kunna följa vad som sker på IRC. Fungerar även så att om du får ett PM på irc eller någon highlightar dig så meddelar telefonen dig det med Push Notifications.

Programmet var helt klart värt 15kr även om det tog sin tid att få igång Push Bouncer funktionen under ZNC. Var dock betydligt lättare att använda sig av Colloquys egna mjukvara för det men eftersom jag redan har en linux-server så kändes det rätt onödigt att ha en irc-klient igång på Mac Minin. Är du i min bekantskapskrets och vill ha dig ett konto på min ZNC-bouncer så hojta till så ordnar jag det.

Så är du en iPhone ägande IRC-junkie så rekommenderar jag programmet varmt! Fungerar ju även som ett billigare sätt att smsa för dom som inte har gratis sms.

Dropbox

Måste rekommendera en riktigt bra tjänst dropbox. Med dropbox kan du ha backup av och dela med dig av filer till andra bara genom att spara filen till en vanlig mapp på din dator. Allt du lägger i din dropbox mapp synkroniseras automatiskt till dropbox och finns därmed säkerhetskopierat där, du får även en mapp som heter ”Public” där du kan dela filer med andra på ett smidigt sätt.

Med gratiskontot får man 2GB utrymme, men man kan genom att tipsa folk om tjänsten få upp till 3GB utrymme. Är du intresserad av att testa tjänsten tycker jag att du kan använda dig av denna länk, då får både du och jag 250MB extra utrymme att använda.

Finns även en helt suverän video som förklarar vad dropbox är om inte min dåliga beskrivning inte fungerade, du kan kika på den på ovanstående länk.

Two-finger-scoll

Sitter du på en laptop med en synaptic touchpad så rekommenderar jag att du installerar denna applikation som låser upp möjligheten att använda två fingrar för att scrolla istället för att man ska försöka träffa det lilla scrollafältet till höger på touchpadden.

Det fungerar nästan lika bra på min Dell Inspiron 9400 som det gör på min Macbook 13″ Unibody, enda nackdelen är att touchpadden är så liten på Dell-burken.

Felen med iPhone

Gnäll gnäll gnäll… :)

  • Det absolut största felet med iPhone är helt klart att man inte kan ha flera program igång, visst Push Notifications löser en liten del av problemet men det hjälper en tillexempel inte de gånger man vill lyssna på Spotify samtidigt som man vill använda telefonens gps.
  • Hur gick det egentligen till när de bestämde sig för att inte inkludera någon möjlighet till att skicka filer till andra telefoner genom bluetooth, det är ju en funktion som funnits ändå sen första telefonen med bluetooth kom ut.
  • Möjlighet att para ihop telefonen med bluetooth-gps – ja jag vet att telefonen har en inbyggd men de kan inte mäta sig med en riktig gps-mottagare.
  • Ljudkvalitén man får när man strömmar musik över bluetooth är också riktigt dålig, har bättre ljudkvalité om jag strömmar ljudet från min Nokia N95 så vet att problemet ligger hos iPhone. Telefonen saknar även stöd för att byta låt genom bluetooth, vilket kanske inte är hela världen fast det skulle ändå inte vara en jättegrej för Apple att implementera eftersom det finns en standard för det.

Spotify nu på S60

Testade nyss Spotify för S60 på min Nokia N95, klienten är ljusår bättre än den som finns till iPhone, hoppas verkligen att det kommer en förbättrad version till iPhone snart. Sen får man antagligen titta i stjärnorna för att få en klient som går att minimera även på iPhone. Damn you Apple! Damn you to hell! :(

Gränsnittet är även riktigt snyggt, helt klart det mest estetiskt tilltalande programmet jag hittils testat på telefonen. Oftast ser program på Symbian ut som att de är från förra årtusendet. Detta ser helt klart ut att höra hemma på 2000-talet.