IRC på Android

Satt och fixade alla trasiga länkar till bilder som finns på bloggen och snubblade då över detta gamla inlägg. Med anledning till det så kände jag att det kanske var lämpligt med en uppdatering på hur jag kör IRC på min nuvarande Android telefon.

Precis som tidigare så använder jag mig av en kombination av ZNC och olika klienter. På min iOS enhet (iPad2) kör jag fortfarande Colloquy.

På Android kör jag klienten TapChat tillsammans med en tillhörande servermjukvara som ger en Push Notifications – dvs klienten behöver inte vara igång på telefonen för att folk ska kunna notifiera mig med en highlight eller PM. Servermjukvaran ansluter i sin tur mot min ZNC bouncer därav kan jag dela IRC-session mellan alla mina enheter samtidigt. Får även de senaste raderna chatt som hänt innan jag startade klienten.
tapchat_notificationtapchat_channellist

På OS X kör jag klienten Textual och på Windows snurrar som alltid underbara mIRC.

Print spooler

Har mer än en gång råkat ut för att utskrifter fastnat i skrivarkön på en Windows maskin och ibland tillochmed så illa att det inte går att tömma kön efter att man startat om print spooler-tjänsten. Då kan det vara bra att veta hur man gör för att tömma den manuellt.

  1. Stoppa ”Print spooler”-tjänsten antingen från Services / Tjänster verktyget eller med kommandot: net stop ”print spooler”
  2. Ta bort alla filer som finns i mappen ”C:\windows\system32\spool\PRINTERS”. Ta inte bort själva PRINTERS mappen bara filerna som ligger i den mappen.
  3. Starta ”Print spooler”-tjänsten igen, skrivarkön ska nu vara tom.

CrashPlan

Är ni lika slarviga med backupen hemma som jag har varit så kan jag varmt rekommendera programmet CrashPlan. Bra pris (gratis), trevligt gränsnitt, fungerar till Mac, Linux och Windows. Man kan köra backup till kompisar som också kör CrashPlan om man känner för det.

Får se hur mycket utrymme backuperna mina käkat upp om ett halvår!

IRC på iPhone reloaded

Som den irc-junkie man är så behöver man ju självklart ha en IRC klient på sin telefon, har tidigare testat appen IRChon vilket inte var någon höjdare. Visst den är gratis och den fungerar, problemet med den är att den är reklamfinansierad så man har en reklamruta som tar upp viktigt utrymme. Sen finns det ju heller inga möjligheter att ha igång flera program samtidigt dvs ringer det så stängs programmet ner och man kopplas ner från irc.

Igår satt jag och kollade runt i App Store och snubblade då över Colloquy appen, det var en funktion där som verkligen fångade mitt intresse: Push Bouncer. Det innebär att man kan sätta upp en tjänst på sin dator som håller ens IRC-klient online dygnet runt. Så när du startar Colloquy på telefonen så ser man den senaste tidens aktivitet i kanalen, vilket då innebär att man inte behöver ha igång programmet hela tiden för att kunna följa vad som sker på IRC. Fungerar även så att om du får ett PM på irc eller någon highlightar dig så meddelar telefonen dig det med Push Notifications.

Programmet var helt klart värt 15kr även om det tog sin tid att få igång Push Bouncer funktionen under ZNC. Var dock betydligt lättare att använda sig av Colloquys egna mjukvara för det men eftersom jag redan har en linux-server så kändes det rätt onödigt att ha en irc-klient igång på Mac Minin. Är du i min bekantskapskrets och vill ha dig ett konto på min ZNC-bouncer så hojta till så ordnar jag det.

Så är du en iPhone ägande IRC-junkie så rekommenderar jag programmet varmt! Fungerar ju även som ett billigare sätt att smsa för dom som inte har gratis sms.

Two-finger-scoll

Sitter du på en laptop med en synaptic touchpad så rekommenderar jag att du installerar denna applikation som låser upp möjligheten att använda två fingrar för att scrolla istället för att man ska försöka träffa det lilla scrollafältet till höger på touchpadden.

Det fungerar nästan lika bra på min Dell Inspiron 9400 som det gör på min Macbook 13″ Unibody, enda nackdelen är att touchpadden är så liten på Dell-burken.

Open with problem

Idag snubblade jag över ett riktigt bra tips – åtminstonde om man som jag aldrig någonsin använt funktionen ”Use the web service to find the correct program”/”Använd webbtjänsten för att hitta rätt program” som dyker upp när man vill öppna en fil med en okänd filändelse.

webservice

För att slippa denna ruta kan man göra en ändring i registret.

  1. Windowstangenten + R
  2. regedit -> OK
  3. Bläddra till HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer
  4. Om värdet NoInternetOpenWith inte finns med där så skapar du det genom att högerklicka och välja ”New DWORD (32-bit) value” och skriver in namnet ”NoInternetOpenWith”.
  5. Dubbelklicka på värdet ”NoInternetOpenWith” och ange värdet ”1”.

Nu ska du slippa klicka dig förbi denna irriterande ruta varje gång du vill öppna en fil med en okänd filändelse. Har testat detta på Windows 7 och det fungerade utan problem.

SpotAmp

Ni som har vett nog att använda er av IRC och även är användare av Spotify har säkert nytta av scriptet SpotAmp. Tyvärr så verkar ingen av nedladdningslänkarna på deras hemsida fungera längre. Men förhoppningsvis är det något tillfälligt.

Eftersom jag är en riktig mIRC nörd så var jag ju självklart tvungen att göra mig en egen version av scriptet. Känner inte att jag är i behov av alla funktioner som fanns i scriptet – så jag kortade ner det en hel del. Detta blev resultatet.

alias spotdll { return RealSpotAmpV2.dll }
alias spsay {
if ($dll($spotdll,status,0) == 1) { say Spotify: $dll($spotdll,dev0,0) – $dll($spotdll,indoril,0) }
else { echo -a Spotify is $replace($dll($spotdll,status,0),0,Not running,2,Paused) | halt }
}

Tror utvecklarna försökt ”inveckla” scriptet så mycket som möjligt för att förhindra att folk använder sig av deras dll. Har ingen annan förklaring till att man skapar ett alias som det här annars.

;### Fixing the code to run faster ###

alias spx2 {
var %x1 = 48 118 101 100, %x2 108 105 114 111 100 110 105
var %x3 = 112 109 97 116 111 112 115, %x5 101 109 97 110 114 101 115 117
var %x4 = 108 108 100 46 50 86 112 109 65 116 111 112 83 108 97 101 82
var %x6 = 15 93 52 49 3 121 97 83 116 111 112 48 3 2 83 2 57 3 91 49 44 52 49 3
var %hh = $numtok($eval(%x [ $+ [ $1 ] ],2),32)
while (%hh) {
var %tx = %tx $+ $chr($gettok($eval(%x [ $+ [ $1 ] ],2),%hh,32))
dec %hh
}
return %tx
}

Fick klura i flera minuter innan jag insåg vad aliaset var till för :)

Vill du använda dig av mitt korta script så behöver du även deras dll fil, lägg den i samma mapp som din mirc.exe fil är. Tyvärr har jag bara en gammal version av deras dll, men den verkar fungera till det jag använder den till. För att sen visa vilken låt du spelar använder du /spsay.

Du finner deras dll-fil här.

Hindra Vista från att byta mapp-vy

Har länge gått och stört mig på att Vista försöker vara smart och byter mapp-vy baserat på vad mappen man kollar i har för innehåll. Tex har man en del bilder i en mapp med blandat innehåll så sätter Vista ”folder-type” till att visa ”Thumbnails” på bilderna, då man själv föredrar att ha valet ”All items” på alla mappar blir detta snabbt väldigt irriterande.

Nu har jag äntligen hittat lösningen på det så tänkte det kunde vara bra att skriva ihop ett inlägg då det säkerligen är fler än jag som stör sig på denna i min mening otroligt korkade funktion.

Klistra in detta i notepad och spara som en .bat-fil

setlocal

set BASE_KEY=HKCU\Software\Classes\Local Settings\Software\Microsoft\Windows\Shell

:: Delete cached folder views
reg delete ”%BASE_KEY%\Bags” /f
reg delete ”%BASE_KEY%\BagMRU” /f

:: Set default folder template
reg add ”%BASE_KEY%\Bags\AllFolders\Shell” /v FolderType /d NotSpecified

:: Restart Explorer
taskkill /f /im explorer.exe
start explorer.exe

Är inte jag som skrivit scriptet utan jag har stulit det från denna sida. Men tänkte det kunde vara bra om jag själv inkluderade scriptet ifall källan försvinner.

Om du kopierar scriptet från bloggen se då till att eventuella blanksteg i början tas bort.