Mer hemautomation

Skrev ett inlägg för snart tre år sen om hemautomation och z-wave. Blev inte mycket gjort med raspberry+razberry prylarna.

Däremot har det hänt en hel del annat gällande hemautomation i mitt hem sen dess.

Som kontroller har jag införskaffat en Homey, fördelen med denna är att den stöder i princip alla typer av hemautomationstekniker som finns (433MHz, 866MHz, Z-Wave, ZigBee, Bluetooth, Wifi, IR).

I princip all belysning i huset är smart. De flesta lampor är Philips Hue Color, där detta inte varit möjligt så sitter det Fibaro Single/Double Switch bakom lampknapparna. Därav bibehåller man samtidigt funktionaliteten i lampknappen. Vilket man tyvärr tappar med endast Hue lampor.

Fibaro Door/Window Sensor finns på ytterdörr, balkongdörr samt garagedörr så man får notifikation i telefon då dessa öppnas, samt kan koppla olika händelser till detta.

I köket sitter det en Fibaro Flood Sensor som larmar vid vattenläckage vid diskmaskinen/under diskbänken. Men finns även en Fibaro Smoke Sensor som brandvarnare.

I sovrummet sitter det både en Telldus 433MHz temp/fukt sensor och en Fibaro CO Sensor.

För att göra dörrlåset smart använder jag mig av Danalock V3 Smart Lock Z-Wave versionen.

Har även ett par Fibaro Motion Sensor för att automatiskt tända lampor i hall och tvättstuga.

För att styra motor+kupévärmare har jag två stycken Popp Smart Outdoor Plug.

Till sist så finns det även en Fibaro KeyFob för att kunna trigga saker utan telefon.

Midsommar 2017

Torsdag kväll bar det av från Fotholmsviken till Bergön – Gårdsviken. Middagen blev högrevsburgare följt av bastu och bad i klassiskt midsommartempererat vatten – runt 10°. Natten var riktigt kall, bör nog fundera över att införskaffa mig en varmare sovsäck.

Fredag började vi med brunch bestående av pastasallad med förgrillad kyckling. Sen begav vi oss mot Brändöskär, halvvägs in på resan dit så överlät jag styret av skutan till sambon. Vilket resulterade i att vi flög av vattenskotern i full mundering. Telefon och mössa blev offer för den olyckan. Osäker på vattentemperatur just där men en stund innan så var yt-temp runt 6°C, som tur var så var solen just då framme för en stund så behövde ej frysa överhuvudtaget. Middagen bestod av grillad lax, murikka-stekt potatis, romsås och mjukt tunnbröd. Bjöds även på dubbla efterrätter – tårta och rabarberpaj.

Kvällen avslutades med sedvanlig bastu, denna gång utan något bad i vattnet. Natten i tältet var konstigt nog betydligt varmare denna gång. Betydligt mindre vindskyddad plats vald för tältuppsättningen.

Lördag snabbvisit utan landstigning på både Renskär/Getskär och Huvön för att sen plocka upp Nicklas och Sofie från en segelbåt. Därefter bar det av mot Kenneths stuga där fick vi mysa i lite efterlängtad go-värme samt äta middag – skivor av marinerad fläskfilé, paprika, lök, potatis stekt i murrika.

Allt som allt blev det 10,2mil med vattenskotern enligt GPSen. Kameran fick jobba ovanligt lite blev endast 4st bilder tagna. Och telefonen fick av förklarliga själv inte speciellt många bilder den heller…

Hemautomation

Haft ett tillgodokvitto liggandes i plånboken sen reklamationen av min Fitbit Charge HR. Byttes idag mot en Raspberry Pie 3, låda till denna och en RaZberry modul så den kan kommunicera med Z-wave enheter.

Så i helgen blir det förhoppningsvis att labba med att få mina existerande Plugwise enheter att prata med Raspberryn. Ser ut som att det inte ska vara någon omöjlighet :)

Saknar tyvärr någon Z-wave enhet att labba mot, så blir att beställa någon typ av sån enhet. Dörr/fönstersensorer, LED-strip controller, multisensorer (rörelse, temp etc) – so many choices!

rp3razberry

Pengarna räckte även till en Chromecast 2, förhoppningsvis märker jag av prestandaskillnaden mot den gamla…

FPV utrustning

Igår blev FPV-utrustningen beställd – detta blev det:

Köpte två GoPro A/V kablar för att jag blev osäker på om jag vill ha med eller utan laddning. Hoppas leveranstiden inte är allt för lång nu!

Och att jag inte missat något jag behöver. Kommer att komplettera med en DJI IOSD mini för Naza V2 när den finns i lager.

DJI Phantom 1.1.1

Senaste leksaken i prylhögen. Förmodligen den roligaste köpet på länge :)phantom

Nästa inköp blir FPV-prylar, glasögon med inbyggda skärmar, videosändare och videout-kabel till GoPro. 1km räckvidd på kontrollen gör ej så stor nytta om man inte har syn att se hur man flyger :)

attitudetx

Förhoppningsvis blir det ett inlägg här med bygglogg inom kort.

IRC på Android

Satt och fixade alla trasiga länkar till bilder som finns på bloggen och snubblade då över detta gamla inlägg. Med anledning till det så kände jag att det kanske var lämpligt med en uppdatering på hur jag kör IRC på min nuvarande Android telefon.

Precis som tidigare så använder jag mig av en kombination av ZNC och olika klienter. På min iOS enhet (iPad2) kör jag fortfarande Colloquy.

På Android kör jag klienten TapChat tillsammans med en tillhörande servermjukvara som ger en Push Notifications – dvs klienten behöver inte vara igång på telefonen för att folk ska kunna notifiera mig med en highlight eller PM. Servermjukvaran ansluter i sin tur mot min ZNC bouncer därav kan jag dela IRC-session mellan alla mina enheter samtidigt. Får även de senaste raderna chatt som hänt innan jag startade klienten.
tapchat_notificationtapchat_channellist

På OS X kör jag klienten Textual och på Windows snurrar som alltid underbara mIRC.

Steget över till fullformat

Har nyligen bytt ut min Canon EOS 7D till en Canon EOS 6D. Rejäl skillnad måste jag säga, man behöver ej gråta så fort man ska fota inomhus och behöver höja ISO. Tyvärr medför det även att jag måste skaffa ett nytt vidvinkel-objektiv då mitt Canon EF-S 10-22 inte passar denna kamera.

Som tur är så får jag större delen av ett Canon EF 16-35 2.8 II finansierat då jag säljer min gamla 7D, 10-22 gluggen och 17-50 gluggen. Ska bara få tummen ur och leta köpare för dem.